Project Type: Cultural

Varna Public Library

Varna, Bulgaria

2016RobertDeitchler02_PresentArchitecture_VarnaLibraryModel_0102_0888_AG_square- wh bground

 

031-VLC_A-101_ALL PLANS-FLOOR 1

More

The new Varna Library is conceived as a series of stacking and shifting volumes, like a stack of books. The gaps between the volumes define a porous public space that flows through the building, opening large welcoming entrances at the ground floor level, and framing views of the city at the upper levels. The shifting and stacking volumes respond to the confines of the strict zoning envelope, while creating a series of interlocking interior reading and collection spaces that spill out into open-air terraces. This results in an inviting urban form, presenting an accessible image to the entire Varna public.

The new Varna Library will be an adaptable environment too, both in terms of providing flexible spaces for programming, and creating comfortable interior environments for visitors. Deep louvers shield the spaces from the summer sun, and the concrete facade performs as a thermal mass, absorbing heat during the day – the large central atrium will help to passively cool and ventilate the building.

VLC_VIEW_01_FINAL_01_FLATTENED_B&W EDGES_ps_02

SECTION - NE

IMG_8612_ps_01_square

IMG_8623 - edit 01

Program: Public Library
Client:  Varna Municipality
Team: Andre Guimond, Evan Erlebacher, Harry Lam, Austin Crowley
Status: Proposal
Year: 2015

Hacking Better Shelter

032-WDC - Panels

 

more

As part of the What Design Can Do ‘Refugee Challenge,’ sponsored by the IKEA Foundation and the UN Refugee Agency, we have proposed a simple solution to aid the integration of cities and refugees. Our design is a series of ‘hacks’ that expand the application of Better Shelter, a leading emergency shelter system already deployed throughout crisis areas around the world. With a few creative modifications to Better Shelter, we can provide a range of different shelter types that offer safe and attractive spaces for refugee communities waiting for asylum.

032-WDC - Panels

Program: Relief Shelters
Team: Andre Guimond, Evan Erlebacher, Harry Lam
Status: Proposal
Year: 2016

AMP

New York, New York

dsc_3371-edit

More

Amp is a public broadcast system in disguise – each colorful structure is an array of speakers, delivering immersive surround sound.

Concealed inside the walls of AMP is a simple and inexpensive piece of audio technology called a transducer that turns everyday objects into powerful speakers. Working in collaboration with Levy Lorenzo, a New York City-based electronic instrument designer, AMP is designed to broadcast the sounds of IDEAS CITY back to visitors as a looping, colliding, and ever-evolving sound landscape. At times, AMP will be switched to public announcement mode to broadcast live programming, such as lectures and panel discussions.

028-SSA_CARTOON1Plan

028 - Section Detail1

028 - Assembly Diagram

028-SSA - Southeast - Post 01 - Large - Tall - 02

Program: Streetfair Installation
Client: Storefront for Art & Architecture
Team: Andre Guimond, Evan Erlebacher, Emily Gruendel
Collaborators: Nous Engineering (Structural Engineer), Levy Lorenzo (Sound Design)
Status: Proposal
Year: 2015

Congress Square Park

Portland, Maine

CSP - VIEW-07_Post 02 - no woman + blur + noise

More

Congress Square Park is an underused and poorly maintained public space in the heart of historic Portland, Maine. In our proposal for its revitalization, the park is raised 15 feet to slope toward the Portland Museum of Art across the street, creating a new civic space below.

The surface of the new park is patterned to create distinct areas for things like fountains, grassy lawns to relax on, and sandboxes for kids to play in. An outdoor performance venue is built into the center of the terraced park, providing a new public focal point for the Portland Arts District.

CSP - DIAGRAM

Interior - FINAL - AG EDIT - 140311_lighten

Program: Public Park & Community Center
Team: Andre Guimond, Evan Erlebacher, Dan Hoch, Christian Scharzwimmer
Status: Proposal
Year: 2013

M+ Pavilion

Kowloon, Hong Kong

view-00-big-final-eme-02-crop

017-wkp-interior-eme-02

More

The new M+ Art Pavilion has a privileged location, perched at the tip of Kowloon in a verdant park overlooking Victoria Harbour and Hong Kong Island. Our design for the pavilion looks both inward to the exceptional exhibitions and events that serve its primary purpose, and outward to the breathtaking views of the harbor and surrounding park.
The design concept begins with five circles that fan into the landscape and organize the plan. The building perimeter is a simple circular geometry of curving glass panels that create views from every vantage point. Deep structural louvers support the roof and control daylight penetration and heat gain. Their iridescent finish gently reflect blue hues from the harbor and greens from the park’s vegetation.

view-04-southwest-closeup-eme-02
C:Dropbox�17-WKP�1 - DRAWINGSDATAWKP 002 - SITE PLAN - MAST

Program: Museum / Gallery
Client: West Kowloon Cultural District
Team: Andre Guimond, Evan Erlebacher
Status: Proposal
Year: 2013

Bamiyan Cultural Center

Bamiyan, Afghanistan

dsc_4190_01_sat
027 - BCC - Plan

More

Our design for the UNESCO Bamiyan Cultural Center draws its inspiration from the striking views of the Buddha Cliffs of Bamiyan Valley, a World Heritage Site. Our proposal is infused with the region’s remarkable landscape, and the intelligence and beauty of the local architectural traditions that have developed in response to it.

We chose a simple formal concept, and a locally sourced material palette of stone and brick masonry, to allow collaborative construction with local laborers. The brick masonry used in the building will be made with soil excavated from the site and fired in an on-site kiln. An essential aspect of our design strategy is our strong consideration for the social role of this building in the local Bamiyan community, and this begins with the participation of the local community in the construction of the building.

027-BCC_FINAL_Entry

 

027-BCC_FINAL_ExhibitionSpace

027-BCC_FINAL_Workshop

Program: Cultural Center
Client: UNESCO
Team: Andre Guimond, Evan Erlebacher, Austin Crowley, Emily Gruendel
Status: Proposal
Year: 2015