Project Type: Residential

Coachella Affordable Housing

Oasis, California

Coachella Housing

Print

More

This proposal attempts to address the urgent need for affordable housing for agricultural and service worker families in the Coachella Valley.

The proposal’s primary urban concept is a dense layout of multifamily apartments that use their orientation and massing to minimize sun exposure. The clustering of buildings shields apartment units from daytime sun and creates a network of narrow shaded streets that are comfortable for pedestrians and recreational activities. The landscape will consist of native vegetation and gravel coverage, which will provide a dramatic cooling effect in outdoor spaces.

Our goal is to harness the natural temperature fluctuations of the desert to produce pleasant indoor spaces that are passively cooled and heated without relying on costly mechanical systems that burn fossil fuel. By providing comfortable outdoor spaces there will be more pedestrians outside, fewer cars, better air quality, improved community interaction, and healthful living.

024-BNG - Section Drawing - 02B

Print

Layout1 DSC_1997-edit_HL_02

Program: Housing
Team: Andre Guimond, Evan Erlebacher, Harry Lam
Status: Proposal
Year: 2016

Springs House

East Hampton, New York

030-AEH - Front Elevation - web

030-AEH - Interior - web

More

We have designed a home in the Springs neighborhood of East Hampton for a retired couple to age in place. Despite a limited budget, the clients required a large house with nearly all of the program accessibly situated on the first floor, thereby enlarging the footprint of the home. To make construction affordable the existing concrete foundation from the previous house was incorporated into the design, defining the shape of the plan. To comply with strict zoning setbacks, the roof ascends as a series of three non-parallel gables toward the southwest corner of the lot, providing a bulwark between the house and a street intersection. The skewed gabled roof subtly bends the rules of the traditional house, simultaneously creating a contextual relationship with the local architecture and undermining those expectations at the same time. As part of a cost-efficient construction strategy, the house is stick built with CNC cut lumber assembled off-site in panels, and the facade is clad in red cedar planks, a durable and economical material that is commonly used throughout the area.

030-AEH - Looking Through - web

030-AEH - Pool - web

AEH_Study Models

Program: Single Family Housing
Client: Private
Team: , Andre Guimond, Evan Erlebacher, Harry Lam, Chang Su
Status: Proposal
Year: 2016

660 Congress Street

Portland, Maine

2016RobertDeitchler09_PresentArchitecture_660CongressStreet_0427_3248 - web

2016RobertDeitchler09_PresentArchitecture_660CongressStreet_0428_3663_AG-Edt-web

More

When this 130 year-old landmark came to our attention in 2012, it had been abandoned for many years and a recent fire had exposed the interiors to such extensive water damage that nearly everything had been destroyed, down to the brick.

We approached the renovation of 660 Congress as a ‘ship-in-a-bottle,’ meticulously preserving the historic facade and fenestration details and rebuilding anew within the existing brick walls. The entire structure was re-engineered to provide open apartment layouts and a column-free commercial space.

In the design of the apartments, we returned to the historical facade, tracing the silhouette of the mansard roof with gently curving walls. At the third floor ceiling, the expansive volume of the roof is revealed with dramatic coffers that bring light into the spaces through skylights and hidden architectural lighting.

In other areas, fragments of history were left untouched, like arched doorways, fireplaces, original brickwork, and fire escapes that were converted to balconies for the apartments. The new residential entrance features a blackened steel stair with solid white oak treads, fabricated by a local Maine welder. The thin industrial lines of the steel balusters continue along the stair for three stories, casting shadows from the overhead skylights onto the space’s exposed historic brick. Everywhere, there are high quality materials and building methods that reinforce the ambitions of the renovation.

660-congress-street-present-architecture-08

660-congress-street-present-architecture-11

2016RobertDeitchler09_PresentArchitecture_660CongressStreet_0429_5254-edit-web

660-congress-street-present-architecture-01

2016RobertDeitchler09_PresentArchitecture_660CongressStreet_0427_6869-web

Program: Historical Preservation, Residential, Commercial
Client: A.K. Longfellow
Collaborators: Bayhill Building (Contractor),  Engineering Design Professionals (Structural Engineer), Maine Historic Preservation Commission, Greater Portland Landmarks
Team: Andre Guimond, Evan Erlebacher, Harry Lam, Dan Hoch, Christian Scharzwimmer
Awards: AIA New England Design Award, Greater Portland Landmarks  Preservation Award, Maine Preservation Honor Award
Photography: Robert Dietchler (photos 1,2,4,5,6,7)
Status: Completed
Year: 2016

 

Cape Office

East Falmouth, Massachusetts

20140929_CapeCodHome_CapeCodMA_PRESENTArchitecturePLLC_RobertDeitchler_MG_3773_AG-Edit-C

20140928_CapeCodHome_CapeCodMA_PRESENTArchitecturePLLC_RobertDeitchler_MG_3745_AG_A

More

The coastal location and harsh weather of Cape Cod has shaped a vernacular architecture that tends to be inward-looking.

In this extension of an existing Cape house, we opened the home to light and views with an office addition that connects to a new garden. The main element is a custom-designed desk which integrates workspaces, book shelves, and lighting, as it wraps around the room and frames landscape views.

20140929_CapeCodHome_CapeCodMA_PRESENTArchitecturePLLC_RobertDeitchler_MG_4786

DSC_0064_ps_01

DSC_0285_square

DSC_0275_square_ps_02_lightened

Program: Addition (Single Family Home)
Team: Andre Guimond, Evan Erlebacher
Collaborators:  Homes by Sission (Contractor), Roger Hobeika (Structural Engineer)
Photography: Robert Deitchler (photos 1, 3, 4)
Status: Completed
Year: 2014

Writer’s Cabin

Lake George, New York

DSC_0922-ag3

DSC_1077-e_lighten

More

The Lake George Cabin achieves its shape by adjusting to a number of obstacles and opportunities: neighbors to the east, a dirt road to the west, beautiful views into the woods to the north, and tree filtered daylight from the south. A large southern glass entrance connects the cabin to the main house on the property and allows afternoon daylight inside. A deep overhang protects the interior from the harsh summer sun and shelters a small porch from the rain. The cabin’s amenities – a day bed, a fold-down bunkbed and a kitchenette – are carved from the windowless western facade which provides privacy from the main access road. A large window in the bedroom frames views of the mountains in the distance.

001-LGC_4

DSC_1072-ag 4

DSC_1026-ag

DSC_1023-ag

DSC_0956-ag

Program: Cabin
Team: Andre Guimond, Evan Erlebacher
Status: Proposal
Year: 2012

Dune Line

Queens, New York

SECTION - portfolio - text - Illustrator - portfolio

More

Dune Line is informed by Far Rockaway’s coastal dunes, which in their natural state, act as a resilient barrier against coastal flooding and erosion. Behind this protective edge  a diverse community of sustainable, mixed-use and mixed-income housing types soak up coastal views and ocean breezes.

A variety of open green spaces for recreation, education, and local gardens, stitch the community together and further mitigate the impact of storm flooding. Weaving through the dunes, the boardwalk promenade physically links beach and community together, and inspires a more intimate connection to the ecology of the coast.

FRC - Diagrams combine

FINAL BEACH VIEW - 03
Program: Coastal Resiliency Masterplan
Client: NYC Department of Housing Preservation & Development
Team: Andre Guimond, Evan Erlebacher
Status: Proposal
Year: 2013