Springs House

East Hampton, New York

030-AEH - Front Elevation - web

030-AEH - Interior - web

More

We have designed a home in the Springs neighborhood of East Hampton for a retired couple to age in place. Despite a limited budget, the clients required a large house with nearly all of the program accessibly situated on the first floor, thereby enlarging the footprint of the home. To make construction affordable the existing concrete foundation from the previous house was incorporated into the design, defining the shape of the plan. To comply with strict zoning setbacks, the roof ascends as a series of three non-parallel gables toward the southwest corner of the lot, providing a bulwark between the house and a street intersection. The skewed gabled roof subtly bends the rules of the traditional house, simultaneously creating a contextual relationship with the local architecture and undermining those expectations at the same time. As part of a cost-efficient construction strategy, the house is stick built with CNC cut lumber assembled off-site in panels, and the facade is clad in red cedar planks, a durable and economical material that is commonly used throughout the area.

030-AEH - Looking Through - web

030-AEH - Pool - web

AEH_Study Models

Program: Single Family Housing
Client: Private
Team: , Andre Guimond, Evan Erlebacher, Harry Lam, Chang Su
Status: Proposal
Year: 2016