Varna Public Library

Varna, Bulgaria

2016RobertDeitchler02_PresentArchitecture_VarnaLibraryModel_0102_0888_AG_square- wh bground

 

031-VLC_A-101_ALL PLANS-FLOOR 1

More

The new Varna Library is conceived as a series of stacking and shifting volumes, like a stack of books. The gaps between the volumes define a porous public space that flows through the building, opening large welcoming entrances at the ground floor level, and framing views of the city at the upper levels. The shifting and stacking volumes respond to the confines of the strict zoning envelope, while creating a series of interlocking interior reading and collection spaces that spill out into open-air terraces. This results in an inviting urban form, presenting an accessible image to the entire Varna public.

The new Varna Library will be an adaptable environment too, both in terms of providing flexible spaces for programming, and creating comfortable interior environments for visitors. Deep louvers shield the spaces from the summer sun, and the concrete facade performs as a thermal mass, absorbing heat during the day – the large central atrium will help to passively cool and ventilate the building.

VLC_VIEW_01_FINAL_01_FLATTENED_B&W EDGES_ps_02

SECTION - NE

IMG_8612_ps_01_square

IMG_8623 - edit 01

Program: Public Library
Client:  Varna Municipality
Team: Andre Guimond, Evan Erlebacher, Harry Lam, Austin Crowley
Status: Proposal
Year: 2015